Bakan Yumaklı: Tarihin en yüksek su ürünleri ihracatına ulaştık

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yazılı açıklama ile denizlerdeki ve iç sulardaki su ürünleri kaynaklarını koruyarak sürdürülebilir işletilmesini sağlamak üzere Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün önemli faaliyetler yürüttüğünü belirtti. Bu çalışmalar kapsamında, Türkiye’nin su ürünleri üretiminin başta yetiştiricilikten elde edilen üretim olmak üzere sürdürülebilir bir şekilde arttığına değinen Yumaklı, 2024’te bitkisel ve hayvansal üretim ile birlikte su ürünleri için de üretim planlamasını hayata geçirdiklerini hatırlattı.

Planlama dahilinde avcılıkta 7, yetiştiricilikte ise 4 türü üretim planlaması kapsamına dahil ettiklerini belirten Yumaklı, “Bunun yanında, 2003’ten itibaren destekleme kapsamına aldığımız su ürünleri yetiştiriciliğine yine 2024 yılında yeni destekleme modelimiz kapsamında, temel desteklere ilave teknik kriter destekleri getirdik. Böylece aile işletmelerimiz ve birlik üyesi işletmelerimiz daha fazla destekten yararlanma imkanına kavuştu” dedi.

‘TÜRKİYE’NİN KENDİNE YETERLİLİK ORANI YÜZDE 120 SEVİYESİNDE’

Türk su ürünleri sektörünün net ihracatçı olduğunun altını çizen Yumaklı, “Su ürünleri sektörümüzün büyümesi, su ürünleri yetiştiriciliği üretimi ve işleme teknolojilerindeki gelişmelere paralel olarak ülkemizin su ürünleri ihracatında önemli bir artış gerçekleşti. Ülkemiz, su ürünleri dış ticaretinde ihracatçı pozisyonunu korumaya devam ediyor. Son yıllarda su ürünleri ticaretinde Türkiye’nin kendine yeterlilik oranı yüzde 120 seviyesinde. Nitekim ihracat rakamlarımız da bunu açıkça ortaya koymakta. Geçen yıl 97 ülkeye su ürünleri ihracatı yaptık. 2023’te 1,7 milyar dolar olan su ürünleri ihracatımız, 2024’te 2 milyar 16 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Bu rakamla tarihin en yüksek su ürünleri ihracatına ulaşmış olduk” bilgisini paylaştı.

‘İLK SIRALARDA LEVREK VE ÇİPURA GELİYOR’

Su ürünleri ihracatının ilk sıralarında levrek ve çipuranın geldiğini aktaran Yumaklı, “Denizlerimizdeki ve iç sularımızdaki su ürünleri kaynaklarımızı koruyup sürdürülebilirliğini sağlamak, su ürünleri yetiştiriciliğimizi ve ticaretimizi geliştirmek üzere çalışmalarımızı bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da var gücümüzle sürdüreceğiz. Elde ettiğimiz başarıda emeği ve katkısı bulunan balıkçılarımıza, yetiştiricilerimize ve sektörümüze teşekkür ediyorum” dedi. (DHA)

Related Posts

Günlük elektrik üretim ve tüketim verileri

Türkiye’de dün günlük bazda 985 bin 554 megavatsaat elektrik üretildi, tüketim ise 997 bin 960 megavatsaat oldu.

BYD’de Avrupa pazarını sarsacak ucuz elektrikli otomobil hazırlıyor

Japonya’ya ek olarak, markanın eski kıtadaki bilgi birikimini kullanması ve böylece geleneksel otomobil üreticilerine baskı yapması bekleniyor. Son yıllarda dünyanın en büyük elektrikli otomobil üreticilerinden biri haline gelen Çinli otomobil …

Satış şirketlerine yetki belgesi şartı: İlk kapsamlı düzenleme geliyor

Ticaret Bakanlığı, doğrudan satış sistemlerini denetim altına almak için hazırladığı ilk kapsamlı yönetmelik taslağını kamuoyuna sundu. Amaç; tüketiciyi korumak, yasa dışı piramit yapıların önünü kesmek ve sektörü şeffaf hale getirmek.

‘Elektronik cihazları arıza yapanlar internet arama motorlarından servis aramasınlar’

Sahte yetkili servisler nedeniyle çok sayıda vatandaşın mağdur olması üzerine Ticaret Bakanlığı bir uygulamayı hayata geçirdi.

Mehmet Şimşek’e yastığın altındakini nasıl alacağını anlattı: 4.5 ton altın iştah kabarttı

Enflasyona karşı mücadelesinde ayakta kalmak isteyen vatandaş da, çocuğunu evlendirmek isteyen de belki evim arabam olur diyen de güvenli limana sığınırken elinde avucunda olanı altına yatıran vatandaşın yatırımı her kriz dönemine olduğu gibi yine …

Borsa haftaya nasıl başladı? (10 Haziran 2025)

Perşembe günü yarım gün gerçekleşen işlemlerde alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,12 değer kazanarak 9.486,56 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 68,37 puan ve yüzde 0,72 …