Ege’de peş peşe depremler: 1513 deprem, tsunami riski var

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi, Ege Denizi’nde meydana gelen depremlere ilişkin 4. raporunu yayımladı. 31 Ocak-07 Şubat tarihleri arasında bölgede 1.2 ile 5.3 büyüklüğünde toplam 1513 depremin meydana geldiği açıklandı.

108 DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ 4’ÜN ÜZERİNDE

Raporda, en büyük depremin 5.3 büyüklüğünde olduğu belirtilirken, 4 ve üzeri büyüklükte toplam 108 depremin kaydedildiğine vurgu yapıldı. Süregelen sismik hareketliliğin dikkatle takip edilmesi gerektiği bildirildi.

TSUNAMİ RİSKİ DEVAM EDİYOR

Kandilli Rasathanesi’nin raporunda, geçmişte bölgede meydana gelen büyük depremler ve tsunamiler hatırlatılarak, tsunami tehlikesinin halen var olduğu vurgulandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“1956 yılında Güney Ege’de meydana gelen Amorgos depreminde Kilimli (Kalimnos) Adası’nda 2.5 metre yüksekliğinde tsunami dalgası oluşmuş, kıyıdan 1.5 km içeriye kadar su baskını yaşanmıştır. Ünye (İos), İncirli (Nisyros), Batnaz (Patnos), Papazlık (Tilos) ve Lipsi (Lipsos) adalarında ise ciddi maddi hasarlar meydana gelmiştir. Tsunami dalgası Fethiye kıyılarında 1 metreye ulaşmış, su baskını mesafesi 250 metre olarak kaydedilmiştir. Günümüzde, Santorini ve çevresinde gözlemlenen sismik aktivite, bölgedeki potansiyel tsunami riskinin devam ettiğini göstermektedir.”

TSUNAMİ TEHLİKESİ OLAN BÖLGE AÇIKLANDI

Raporda, Türkiye kıyılarında da tsunami tehlikesinin bulunduğuna dikkat çekildi. Özellikle Kaş yarımadası ve Antalya Körfezi’nde 1 ila 3 metre arasında tsunami dalgalarının oluşabileceği ifade edildi. Açıklamada şu bilgilere yer verildi:

“Orta ve Doğu Akdeniz ile Ege Denizi’nde Helen yayı ve çevresinde, Güney Akdeniz ile Kuzey Afrika sahillerinde tsunami tehlikesi yüksek (Hw > 3 m) olarak belirlenmiştir. Ayrıca, Güney Ege, Trablusgarp, Doğu Sicilya ve Güney İtalya, Batı Yunanistan, Kıbrıs’ın batı ve güney kıyıları, Türkiye’de Kaş yarımadası ve Antalya Körfezi ile Mısır arasındaki bölgede 1 ila 3 metre (1m < Hw < 3 m) arasında tsunami dalgalarının oluşmasının mümkün olduğu tespit edilmiştir."

Related Posts

İran ve İsrail: Askeri olarak kim daha üstün?

İsrail, 13 Haziran’ın erken saatlerinde İran’da nükleer tesisler dahil onlarca noktaya saldırı düzenlediğini açıkladı. Misilleme sözü veren İran İsrail’e yüzlerce balistik füze fırlattı. Peki İsrail ve İran arasında gerçekleşen hava saldırıları ne anlatıyor, hangi taraf daha üstün?

Bağdat Büyükelçiliği’nden Irak uyarısı!

Türkiye’nin Bağdat Büyükelçiliği, Irak’a seyahat edecek olan, Irak’ta geçici olarak bulunan veya sürekli ikamet eden vatandaşların tedbirli olmaları tavsiyesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan İsrail’e ilk tepki: Netanyahu ve katliam şebekesinin tüm bölgemizi ateşe atan saldırılarının mutlaka önüne geçilmeli!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan İsrail’e ilk tepki: Netanyahu ve katliam şebekesinin tüm bölgemizi ateşe atan saldırılarının mutlaka önüne geçilmeli!

Hindistan’daki uçak kazasından kurtulan tek kişi oldu: ‘Biri beni yakaladı’

Hindistan doğumlu İngiliz vatandaşı Vishwashkumar Ramesh, uçak kazasından kurtulan tek kişi oldu. Ramesh, mucizevi kurtuluşunu anlattı.

Orta Doğu diken üstünde! ABD kırmızı alarm verdi

Gerilimin had safhada olduğu Ortadoğu’da, İran ve ABD arasındaki gerilim giderek tırmanıyor. Tahran ile Washington arasındaki tansiyon yükselirken, İran’dan gelen “Çatışma çıkarsa Amerikan üslerini hedef alırız” tehdidinin ardından, ABD yönetimi …

Yunanistan’da kriz büyüyor: 2 köye daha sıçradı

Yunanistan’ın Serez kentine bağlı Melenikitsi ve Hortero köylerinde yapılan ölçümlerde, içme suyunda izin verilen sınırın üzerinde uranyum tespit edildiği bildirildi.