Parfüm kullanmanın zararı ortaya çıktı

Kimyasal İçerikli Kişisel Bakım Ürünlerinin Hava Kimyasını Nasıl Etkilediği Araştırıldı

Bilim insanlarının “insan oksidasyon alanı” adını verdiği bu görünmez kalkan, çevremizdeki moleküllerle hızla etkileşime girerek uçucu bileşikleri nötralize ediyor.

Ancak araştırmacılar, kişisel bakım ürünlerinin bu alana zarar verdiğini keşfetti. Özellikle, hava kimyasını değiştiren bu etkileşimin cilde veya solunum yollarına zararlı yan etkilere neden olabileceği belirlendi.

Max Planck Enstitüsü’nden atmosfer bilimci Nora Zannoni liderliğindeki ekip, soluduğumuz havayı etkileyen bu kimyasal alanın insan sağlığını doğrudan etkilediğini vurguluyor.

Önceki çalışmalar, ciltteki yağların ozonla tepkimeye girerek koruyucu bir alan oluşturduğunu ortaya koymuştu. Ancak yeni araştırmada, genç yetişkinler üzerinde yapılan deneylerde kişisel bakım ürünlerinin bu yapının değişmesine neden olduğu gözlemlendi.

Farklı maddelerin vücut ısısıyla havaya karıştığını ve çevredeki havaya karşı kimyasal yoğunluğun arttığını belirten çalışma, bu durumun insan oksidasyon alanına zararlı etkileri olduğunu kanıtladı.

Araştırmacılar, losyon ve parfüm gibi ürünlerin kullanımının OH radikali üretimini olumsuz etkilediğini ve sağlık risklerini artırabileceğini belirtiyor.

Hava kimyasını etkileyen bu kimyasal değişimlerin sağlık üzerindeki etkilerini incelemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğu vurgulanırken, iç mekan kimyasının daha dikkatli şekilde ele alınması gerektiği ifade ediliyor.

Related Posts

Evrenin en büyük haritası yayımlandı

Evrenin en büyük haritası yayımlandı

ChatGPT çöktü mü, 10 Haziran ChatGPT’de sorun mu var?

Dünyanın dört bir yanından milyonlarca kullanıcı, 10 Haziran 2025 sabahı itibarıyla ChatGPT’ye erişim sorunları yaşıyor. Peki, ChatGPT çöktü mü?

YouTube’un Music uygulamasına daha fazla reklam getirildi

Reklam sayısını artırmaya devam eden YouTube, bu sefer de müzik uygulamasındaki reklamların sayısını artırdı.

Evrenin en eski galaksisi keşfedildi

Astronomlar, daha önce gözlemlenenlerden milyonlarca yıl daha eski bir galaksi keşfetti. MoM z14 adı verilen galaksinin Büyük Patlama’dan 280 milyon yıl sonra oluştuğunu tahmin ediliyor.

Faradai, Yapay Zeka Platformu’nu Dekarbonizasyon Zirvesi’nde tanıttı

Yapay zeka destekli sürdürülebilirlik çözümlerinde öncü Londra merkezli teknoloji şirketi Faradai, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Asya Verimlilik Teşkilatı (AVT) desteğiyle geliştirdiği Yapay Zeka Platformu’nu 27 Mayıs’ta İstanbul Postane’de …

En çok indirilen uygulama sonunda değişti: TikTok tahtından indirildi!

TikTok uzun zamandır en çok indirilen uygulama olma özelliğine sahipti. Fakat sevilen uygulama uzun bir aradan sonra tahtından indi. İşte tahtın yeni sahibi!