32 yaşında Suriye’de girdiği cezaevinden 21 yıl sonra çıktı ve Kilis’te ailesine kavuştu
“`html
Suriye’de 21 Yıl Sonra Cezaevinden Çıkan Mehmet Ertürk, Ailesiyle Kavuştu
Suriye’de Esad rejiminin düşmesiyle birlikte 21 yıl boyunca Şam’da bulunan Adra Cezaevi‘nden çıkan 53 yaşındaki Mehmet Ertürk, Kilis’teki ailesiyle özlem giderdi.
Mehmet Ertürk, 2003 yılında Şam’da kaçakçılık suçlamasıyla yakalanarak Adra Cezaevi’ne konmuştu. 32 yaşında hapse giren Ertürk, tam 21 yıl boyunca cezaevinde kaldı.
Baas rejiminin çöküşünün ardından muhalifler tarafından serbest bırakılan Ertürk, Cerablus’a getirildi. Gaziantep’teki Karkamış Sınır Kapısı ve İlçe Jandarma Komutanlığı’nda gerekli işlemler yapıldıktan sonra Ertürk, burada bekleyen ailesiyle buluştu.
Kilis’teki ailesiyle kucaklaşan Ertürk, gazetecilere verdiği demeçte, suçsuz yere cezaevine girdiğini ve cezasının 9 yıl önce sona ermesine rağmen serbest bırakılmadığını vurguladı.
“Cezaevinde Hayatta Kalacağımı Düşünmüyordum”
Cezaevindeki kötü koşullardan söz eden Ertürk, yaşadığı zorlukları şöyle anlattı:
“Adra Cezaevi’ne girenlerin yüzde 99’u ölüyor. Af çıkmasına rağmen tüm yabancıları bıraktılar, fakat Türkler serbest bırakılmadı. Cezamın biteceğini bile bile benim ve diğer Türklerin özgür kalacağını sanmıyordum. Çok ağır işkencelere maruz kaldım. Yemeklerimiz de çok düşüktü; pirinç ve bulgur pilavı gibi basit yemeklerle geçiriyorduk. Bize ‘yiyin eşekler’ diye hitap etmeleri, söz konusu kötü muamelenin bir parçasıydı.”
Ertürk, “Cezaevinde hep ölümü düşünüyordum. Artık Türkiye’ye dönemeyeceğimi sanmıştım,” ifadelerini kullandı.
Ertürk, muhaliflerin cezaevindeki mahkumları kurtarma süreçlerini de şu şekilde aktardı:
“Önce kadınları serbest bıraktılar, sonra kapıları kırarak bizi çıkardılar. İlk başta infaz edilmeye gittiğimizi düşündüm ama bize ‘serbestsiniz, çıkın’ dediler. O an uçakların cezaevini bombalayacağını düşündüm. Askerlere sordum, ‘Esad düştü, çıkabilirsiniz’ dediler. Sokaklarda Esad’ın düşüşünü kutlayan insanlar gördüm.”
Ailesine kavuşmanın mutluluğunu yaşayan Ertürk, “Ölsem bile pişman değilim çünkü Türk topraklarına dönebildim. Ailem mezarımın başında dua etsin istiyordum, bu düşüncelerin bile gerçekleşeceğini hiç sanmıyordum,” dedi.
“Bu Mutluluğu Bize Allah Yaşattı”
Ertürk’ün eşi Hatice Ertürk, yıllar sonra eşine sarılmanın mutluluğunu yaşarken, oğlu Mustafa Ertürk de duygularını tarif etmenin zor olduğunu dile getirdi. Babası cezaevine girdiğinde sadece 6 aylık olan Meryem Ertürk, farklı hisler yaşadığını söyledi. Aynur Ertürk ise, “Allah bu mutluluğu bize bahşetti, tüm Müslümanlara da yaşatsın,” şeklinde konuştu. (AA)
Suriye’de Savaş Olayları Gelişiyor
İdlib ile Halep, Suriye’nin iç savaş döneminde birbirine en yakın iki kent olarak biliniyor. Halep, 2016 yılından bu yana ilk kez muhalif gruplarla Şam yönetimi arasında çatışmalara sahne oldu ve Halep’te HTŞ liderliğindeki gruplar kontrolü ele geçirdi. Mart 2020’de Türkiye ve Rusya arasında ateşkes ilan edilmesiyle birlikte bölgedeki gerginlik devam ediyor.
Toplumsal Barışı Sağlama Çabaları Sürüyor
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Suriye’nin egemenliğini ihlal eden saldırılara karşı olduklarını bildirdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Halep’teki çatışmaların yeni gerginlikler yaratmaması gerektiğine dikkat çekti ve bölgedeki durumu yakından takip ettiklerini belirtti.
HTŞ, Humus’a yaklaşırken, Suriye ordusunun geri çekilmesi ile HTŞ’nin şehir merkezine ulaşması an meselesi. Suriye hükümeti, mücadelesine devam ederken uluslararası istikrar için çabalar sürüyor.
Muhaliflerle Normalleşme Süreci Üzerine Düşünceler
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Esad ile görüşme ihtimalini gündeme getirerek Türkiye’nin bölgedeki barış için attığı adımları vurguladı. Erdoğan, “Suriye’de adil ve kalıcı barışın sağlanması için gereken adımlar net. Normalleşme ile birlikte Suriye topraklarında huzur sağlayabiliriz,” dedi.
Bu gelişmeler, Suriye’deki insani durumu etkilemekte ve bölgeye yönelik uluslararası toplumun dikkatini çekmektedir, bu nedenle Suriye’deki gelişmeleri takip etmek önemli bir gerekliliktir.
“`