Bakan Şimşek: OVP sonuç verecek, dezenflasyon programını uygulamalıyız

Kabine toplantısının ardından ekonomik gelişmelere ilişkin değerlendirmede bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, OVP’nin sonuç alacağını savundu. Şimşek, “Toplumun refahını artırmak istiyorsak dezenflasyon programını uygulamalıyız” dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Hazine ve Maliye Bakanlığının 2024 yılı bütçesi üzerinde görüşmeler sürerken Bakan Şimşek, komisyonda açıklamalarda bulundu.

KKM hesaplarında düşüş olduğunu vurgulayan Şimşek, “Kur Korumalı Mevduat Mayıs sonu itibarıyla 125 milyar dolardı. 20 Ekim itibarıyla 110.2 milyar dolar olarak gerçekleşti” ifadelerini kullandı.

Enflasyonla ilgili açıklamalar da yapan Şimşek, “Enflasyonu tek haneye düşürmek için uyguladığımız ‘Orta Vadeli Program’ sonuç alacak. Toplumun refahını artırmak istiyorsak dezenflasyon programını uygulamalıyız” ifadelerini kullandı.

Bakan Şimşek, gri liste hakkında ise “Biz ne gerekiyorsa yapıyoruz. 27 Ekim tarihinde bir FATF toplantısı yapıldı. Ülkemizin gri listeden çıkması için bir hususun kaldığı söylendi. Onu da TBMM’nin gündemine sunacağız. Ülkemizin gri listeden çıkması için hiçbir engel kalmadı” açıklamasını yaptı.

TIKLAYIN | Hazine ve Maliye Bakanlığının 2024 yılı bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda

AA’nın aktardığına göre vekillerin komisyonda yaptığı açıklamalar ise şöyle:

İYİ Partili Özlale: Vergi yükü artacak

İYİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale, 2024 yılı bütçesindeki vergi artış oranlarının düşük, düşük-orta ve orta-üst gelir düzeyindeki vatandaşların üzerindeki vergi yükünü artıracağını söyledi.

Kurumlar vergisinde düşme olduğunu, gelir vergisinin hemen hemen aynı kaldığını belirten Özlale, “ÖTV’ye, dahilde alınan KDV’ye yüklenilmiş. Bu vergilendirme orta gelirli haneleri cezalandırıyor. Oysa düşük, orta gelirli ve üst-orta gelirli vatandaşa daha fazla yüklenmememiz gerekiyor” dedi.

Özlale, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de Komisyondaki milletvekillerinin de devlet okullarından buralara geldiğine işaret ederek, “Devlet okulları bize o sınıflar arası geçişkenliği sağlıyordu, fırsat eşitliği veriyordu. Şimdi maalesef göremiyoruz. Batman’dan sizin gibi birinin çıkması artık neredeyse imkansız, benim ilkokulumdan da benim gibi biri birinin çıkması imkansız” ifadelerini kullandı.

TÜİK verilerine de değinen Özlale, “Ocak 2010’dan Ocak 2022’ye kadar İTO Ücretliler Geçinme Endeksi ile yıllık enflasyon neredeyse birebir gidiyordu. Yeni TÜİK Başkanımızla beraber korkunç bir sapma oluyor, son 1,5 yıl içerisinde tarihinde hiç olmadığı kadar sapıyor. Bu, açıklanmaya muhtaçtır.” diye konuştu.

HEDEP’li Tiryaki: Türkiye’de veri güvenliği sorununun nedenlerinden biri TÜİK

HEDEP Batman Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, iktidarın ekonomik sorunların sebebi olarak deprem, salgın ve Ukrayna-Rusya savaşını gösterdiğini söyledi.

Dünyada gıda fiyatları düşerken Türkiye’de reel ve nominal olarak gıda enflasyonunun arttığını dile getiren Tiryaki, enflasyon oranlarında da en kötü ülkeler arasında Türkiye’nin yer aldığını söyledi.

TÜİK verilerini eleştiren Tiryaki, “Türkiye’de veri güvenliği sorunu var ve bunun nedenlerinden biri TÜİK’in son dönemde yaptığı açıklamalar, değerlendirmeler, kamuoyuyla paylaştığı rakamlar” dedi.

CHP’li Erdem: Arap ülkelerini su yolu yaptınız

CHP Antalya Milletvekili Mustafa Erdem, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in yurt dışı ziyaretlerine değinerek, “AKP iktidarı maalesef ülkemizi 3 sente muhtaç etti, siz de kapı kapı geziyorsunuz. Neredeyse Arap ülkelerini su yolu yaptınız” ifadelerini kullandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “ücretlerin enflasyona neden olduğuna” yönelik açıklamalarını eleştiren Erdem, “Ücretleri baskılama konusundaki tutumunuz Türkiye’de yaşayan milyonlarca insanı açlıkla karşı karşıya bırakacak. Bundan vazgeçin. IMF’ye değil, milyonlarca emekçinin ve emeklinin sesine kulak verin.” diye konuştu.

MHP’li Kalaycı: Kurumlar vergisindeki artış oranı neden düşük?

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, uluslararası kuruluşların Türkiye’ye yönelik kredi notlarının, ekonomik değil siyasi olduğunu söyledi.

Bütçede kurumlar vergisindeki artış oranının, diğer vergilerdeki artış oranından daha düşük olduğuna dikkati çeken Kalaycı, bunun nedenini sordu.

Türkiye’nin vergi yükü yüksek olmayan ülkeler arasında görüldüğünü anlatan Kalaycı, “Türkiye’de kar ve gelir üzerinden alınan vergiler düşük kaldığı için oransal olarak dolaylı vergilerin oranı yüksek oluyor.” dedi.

Emlak sektöründe rant oluştuğunu, bu durumun büyük bir kayıt dışılık ve vergi kaybına yol açtığını dile getiren Kalaycı, bu konuda tedbir alınması gerektiğini söyledi.

Kalaycı, “Vergi tabanını genişleten, vergiye uyumu kolaylaştıran, öngörülebilirliği artıran, yatırımı ve üretimi destekleyen, herkesin mali gücüne göre vergi ödediği adaletli bir vergi sistemi mutlaka ve bir an önce tesis edilmeli” diye konuştu.

AKP’li Yegin: KKM’ye para yatıran kişi, alternatif karlılıklara göre zararda

AKP Ankara Milletvekili Orhan Yegin

Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemi üzerinden sermaye transferi yapıldığı eleştirilerinin yanlış olduğunu dile getiren Yegin, “KKM hesaplarına getirip para yatıran kişi, aslında karda değil, alternatif karlılıklara göre zarardadır” diye konuştu.

TÜİK’in her ay örneklem sepeti oluşturduğunu dile getiren Yegin, TÜİK’in verilerine ilişkin bilgilerin internet sitesinde yayımladığını kaydetti.

Yegin, muhalefet milletvekillerinin “Siz TÜİK rakamlarına gerçekten inanıyor musunuz?” şeklinde laf atması üzerine, “Bu ülkenin kurumlarının kapısına gidip güvenilmez yerler olduğuna dönük imaj oluşturmanın ülkeye faydası yok” karşılığını verdi.

DEVA Partili Dalgın:  Kamuda ciddi bir tasarruf hamlesi görmüyoruz

DEVA Partisi Balıkesir Milletvekili Burak Dalgın, vergi yükünün her zaman olduğu gibi orta direğin sırtında olduğunu savundu.

Gelir vergisi dilimlerinin güncellenmesini isteyen Dalgın, maaşların kağıt üstünde artarken alım gücünün azaldığını, gelir vergisi dilimleri nedeniyle de kesintiye uğradığını belirtti. Dalgın, bütçeye göre toplanacak KDV’nin, gelir vergisi ve kurumlar vergisi tutarından daha fazla olduğuna işaret etti.

Türkiye’nin faize her ay 100 milyar liradan fazla ödeme yapacağını söyleyen Dalgın, TCG Anadolu gemisinin maliyetinin, faize haftalık ödenecek tutara denk gelen 20 milyar lira olduğunu kaydetti.

Ekonomide “ikiz değil dördüz açık olduğunu” iddia eden Dalgın, “Bütün bunlar olurken kamuda ciddi bir tasarruf hamlesi görmüyoruz.” dedi.

Bu arada Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından milletvekillerine Gaziantep baklavası ikram edildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir