İş gücünüzü kurumsal vatandaşlar haline getirseniz ne olur?
Şirketler işgücüne yanlış açıdan bakıyor. Çalışanlar robot değildir; tutkuya, yaratıcılığa, öz farkındalığa, empatiye ve karmaşık ihtiyaçları olan ve desteklenirse karmaşık ve güçlü faydalar sağlayan binlerce başka yeteneğe sahiptirler.
Kuruluşlar çalışanlarını ortak bir hedef ve amaç doğrultusunda çalışan daha büyük bir bütünün parçası olarak görürlerse, birleşik bir topluluğun faydalarını hissedebilirler. Peki ya organizasyonda çalışanlar ya da organizasyon için çalışanlar bir şirketin müşterisi olarak görülseydi? Organizasyona hizmet eden güç olarak görülmek yerine, şirketin ana odak noktası olduklarını mı hayal ediyorsunuz?
Önyargı ve ayrımcılık yeteneği boşa harcıyor
Dünyanın dört bir yanından çok zeki kadınlar, birçoğu önemli okullar mezunu, artık çalışmıyor, kendi parasını kazanmıyor ve özgüvenleriyle müthiş bir mücadele veriyor. Neden? Çünkü çocukları vardı. Ve o ‘anne duvarına’ çarptılar. Çalışan annelerin çocukları ve işi arasında hokkabazlık yapmaları gerektiğinde karşılaştıkları cinsiyet ayrımcılığı biçimi. Ve insanların, insanlara karşı dişli bir işçi olarak görülmesinin yaygın yollarından biri.
İşçi değil insan, iş değil toplum
Jon Alexander , vatandaşın toplumdaki bireyin fikri olduğunu söylüyor. Bu, insan olmakla ve yapılacak doğru şeyin ne olduğunu bilmekle ilgilidir. Vatandaş, parçası olduğu dünyayı ve toplumu şekillendirebilen ve şekillendirmek isteyen, yaşadığı dünyaya enerji ve yaratıcılık katan kişidir. Vatandaş herkesin kaynaklarından faydalanmak ve en iyi sonuçları bulmakla ilgilidir. Bir toplum. Bu, parçalarının toplamından daha fazlasıdır.
Eğer hepimiz bunu yapsaydık, dünya ve irili ufaklı şirketler çok daha iyi bir yerde olurdu. Bu nedenle liderliğin kritik rolü, yeteneklerin nasıl yönetileceğini bilmek ve yürekten liderlik edebilmektir.
Bu liderlerin kim olduklarını bilmeleri, kim olduklarına sadık kalmaları, özgün olmaları ve büyük bir sahnede insanlıklarını, kırılganlıklarını ve başkalarına saygılarını temel alarak büyüklüklerini ifade edebilmeleri gerekir.
Çevrelerini kendileri gibi düşünen insanlarla yankı odası yaratmazlar. Ekiplerindeki farklı düşünen diğer kişilere güvenirler, böylece farklı yeteneklere sahip, güçlü yönlerini tamamlayan, üstün performans gösteren bir ekibe sahip olurlar. Ve uyum sağlamanın, empatik, esnek ve kültürel açıdan zeki olmanın öneminin farkına varırlar. Büyük bir finans kurumu olan büyük TIE müşterilerimizden birinin söylediği gibi, “geleceğin ihtiyaç duyduğu liderlik becerileri”.
Bu nedenle, parlayan işletmeler kendi kültürlerini ve inançlarını dile getirerek çalışanlarının büyük resimde nasıl yer aldıklarını anlamalarını sağlayabilirler. İşletmeler bunu ne kadar çok yaparsa, insanların kişisel amaçlarının birlikte çalıştıkları şirketle bağlantı kurması ve uyum sağlaması o kadar kolay olur.
Bir çalışan sadece şirketin vatandaşı olarak değil aynı zamanda şirketin müşterisi olarak görülüyorsa bu nasıl olur?
İnsanlara alan yaratmak
O zaman bu, işi geliştirmekle ilgilidir. İnsanlara alan yarattığınızda onlar da oraya adım atacaklardır. Bu aynı zamanda yaptığımız işin büyük bir kısmıdır ve birçok müşterinin bizimle çalışmasının bir başka nedenidir. İnsanlara hiyerarşinin dışına çıkıp kendi yollarını bulma fırsatını vermek çok önemli.
Bu potansiyeli kolaylaştırmak, ortaya çıkarmak ve ayrı olmaktan çok birlikte olduğumuzu fark etmekle ilgilidir. Çalışanlarınızın sahip olduğu güçlü yönleri ortaya çıkarmak, neler sunabileceklerini anlamak ve ardından çeşitli yeteneklerin birlikte nasıl daha iyi olabileceğini görmektir. Bu, çalışanlar işin tüketicisi olarak değil, şirketin vatandaşı olarak görüldüğünde ortaya çıkacak şeyin sadece başlangıcıdır.
Bu çağda, bebek sahibi olmak gibi lojistik zorluklar nedeniyle olağanüstü yeteneklerin tükenmesine izin vermek nasıl mümkün olabiliyor? Elbette tek ihtiyacınız olan bir dizüstü bilgisayar ve internet bağlantısı mı? Ve belki biraz esneklik. Gerisi çözülebilir.
Sizinle çalışan, mutlu, kendini rahat hisseden, ne yapmak istediğini kendi şartlarıyla gerçekleştirebilen insanlara sahip olmak, sizinle çalışan sadık vatandaşlar yaratacaktır. Kendilerini değerli hissedecekler ve şirketinizin misyonunu mümkün kılmak için ellerinden geleni yapacaklar.
Ancak şirketinizin görünen yüzü altında neler olup bittiğini anlamak ve çalışanlarınızın bağ kurabileceği anlamlı bir amaca ulaşmak kulak gerektirir. Bu, gerçek soruların sorulmasını ve insanların cevapları aktif olarak dinlemesini gerektirir.
Bir şeyleri nasıl değiştiririz?
Uyum sağlamak için neyin değişmesi gerekiyor? Çalışanlarınıza “neden buradayız?” diye sorarsanız. Personeliniz cevabı bilecek mi?
İyi liderlik, dinlemek ve sorunların yanıtlarını bilmediğinizi bilmekle ilgilidir. Konuşacak insanları dinlemelisiniz ve sonuçlar herkesin daha büyük hedefe doğru birlikte çalıştığını görecektir. Bu, kapıları açmak ve başkalarını içeri almakla ilgilidir. Uzayda daha fazla bilgeliğe sahip olmak için her şeyi açmakla ilgilidir.
Dünya son derece hızlı bir şekilde değişiyor. Değişken, belirsiz, karmaşık ve belirsizdir. Yanıt vermek için bir şirket 20 yıllık çözümleri kullanamaz. Şirketlerin modern dünyaya uyum sağlamaları ve çağdaş çözümler bulmaları gerekiyor. Değişim zamanlarında şirketlerin çevrelerindeki dünya hakkında bilgi edinmeye devam etmeleri gerekiyor. Canlı bir organizasyonun kendisiyle sürekli bir diyaloğu olması gerekir. Örgütü dinlemeli, insanları dinlemeli ve sürekli olarak statükoya meydan okumaya istekli olmalıdır.