CHP’den açıköğretim ücretlerine tepki: Zamlar, dar gelirlilere ek külfet getiriyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer: “Açıköğretim Kayıt Ücretlerindeki Yüksek Zamlar Öğrencileri Olumsuz Etkiliyor”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, açıköğretim kayıt ücretlerine yapılan yüksek oranlı zamların milyonlarca öğrenciyi etkilediğini belirtti. “Bütçeleri etkileyecek her artış öğrenciler için ek yük oluyor” diyen Gürer, sınav ücretlerinde de hassasiyet çağrısı yaptı.

2022-2023 eğitim yılında 365-395 TL aralığında olan açıköğretim ücretleri, 2023-2024 döneminde bin 180-2 bin 80 TL’ye yükseldi. 2024-2025 döneminde ise yüzde 70 ila 90 arasında değişen oranlarla bin 995-2 bin 430 TL’ye çıktı. Bazı programlarda bu ücretin 3 bin 400 TL’ye kadar ulaştığı belirtildi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kayıt ücretlerindeki artışların açıköğretim sistemine kayıtlı milyonlarca öğrenciyi etkilediğini ifade etti. Gürer, 2024-2025 eğitim yılı itibarıyla açıköğretimde öğrenim gören öğrenci sayısının 2 milyon 688 bin 581 olduğunu belirterek, sistemin dar gelirli ailelerin çocukları için bir fırsat olduğunu, ancak kayıt ücretlerinin bütçelere ek külfet oluşturduğunu söyledi.

Gürer, açıköğretimde kız öğrenci oranının yüksekliğine dikkat çekerek, “Kız öğrenciler eğitimlerini sürdürebilmek için büyük bir özveri ile mücadele veriyor. Bütçeleri etkileyecek her artış onlar için ek yük oluyor” dedi. Verilere göre açıkögretime kayıtlı 1 milyon 523 bin 652 öğrenci kadınlardan oluşuyor.

Öğrencilerin genel eğitim harcamalarının da arttığını belirten Gürer, “Ekonomik kriz ile daralan gelirler ile artan giderlerin dengesizliği her kesim için sorun oluşturuyor. Öğrenciler de her ödeme artışından doğrudan etkileniyor. Sınav ücretlerinde artış da ciddi rakamlara erdi. Bu sürecin sürdürülebilirliği sorun yaratacak görülüyor. Başta sınav ücretleri olmak üzere öğrenci gideri artıran her alanda daha hassasiyet gösterici bir yaklaşım iktidarı sergilemelidir. Sınav ücreti nedeni ile mağduriyet yaratılmamalıdır. Eğitim anayasal bir haktır. Eğitimin önünü kesmek değil açmak için düzenlemeler sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.

Açıköğretimde Öğrenci Sayıları (2024-2025):

  • Anadolu Üniversitesi: 1 milyon 539 bin 964 öğrenci
  • Atatürk Üniversitesi: 577 bin 869 öğrenci
  • İstanbul Üniversitesi: 548 bin 598 öğrenci
  • Ankara Üniversitesi: 22 bin 150 öğrenci

Related Posts

Mimikri nedir, ne demek? 2025 AYT Mimikri sorusu cevabı

Mimikri, evrimsel biyolojide bir türün başka bir türe benzer özellikler geliştirmesi, yani taklit etmesidir. Bu benzerlik genellikle görsel olmakla birlikte, ses, koku ve davranış benzerlikleri de olabilir. Mimikri sayesinde türler, avcılardan korunabilir, avlarını kandırabilir veya yaşamlarını sürdürebilirler. Örneğin, zararsız bir canlı, zehirli veya tehlikeli bir canlıyı taklit ederek kendini koruyabilir.

ALES ne zaman yapılacak? ALES/2 sınav ve sonuç açıklama tarihi ÖSYM tarafından duyuruldu!

ALES 2 sınavı ne zaman, sorusu adayların gündeminde yer alıyor. ÖSYM tarafından ALES sınavı akademik kariyer hedefleyen adayların katılımı ile gerçekleşecek. Sayısal Testi, adayların sayısal ve mantıksal akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik 50 sorudan; Sözel Testi, sözel akıl yürütme (muhakeme) becerilerini ölçmeye yönelik 50 sorudan oluşacak. Peki, ALES/2 sınavı ne zaman? İşte detaylar…

En uzun gün – Yaz gündönümü ne zaman? Günler ne zaman kısalmaya başlayacak? İşte yaz başlangıç tarihi

Yaz gündönümü yani Kuzey Yarımkürede en uzun günün yaşandığı tarih öncesinde geri sayım başladı. Bu doğa olayını merak edenler özellikle “Yaz gündönümü ne zaman? Günler ne zaman kısalmaya başlayacak?” sorusunun cevabını araştırıyor. Merak edenler için Yaz gündönümü tarihiyle ilgili ayrıntıları haberimizde derledik. Peki, en uzun gün ne zaman? Günler ne zaman kısalmaya başlayacak? İşte yaz başlangıç tarihi ile ilgili detaylar…

ALES/2 sınavı ne zaman? ÖSYM ALES 2 sınav tarihi

2025 Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2025-ALES/2) başvuruları sona erdi. Şimdi ise ALES/2 sınav tarihi araştırmaları hız kazandı. Adaylar sınav yerlerini ÖSYM AİS ekranı üzerinden T.C kimlik numarası ve şifresi ile alacaklar. Sınavda sayısal ve sözel testler uygulanacak. ALES/2 sınavı ne zaman? İşte ALES 2 sınav tarihi bilgisi

Küresel yükseköğretimin geleceği İstanbul’da şekillenecek

Dünya yükseköğretiminin geleceği, 16-19 Haziran tarihleri arasında ilk kez Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleşecek olan Times Higher Education (THE) “Küresel Sürdürülebilir Kalkınma Kongresi 2025” ile İstanbul’da masaya yatırılacak. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile THE iş birliğiyle düzenlenen kongreye 110 ülkeden 5 binin üzerinde uluslararası temsilci katılacak.

Elimizi uzatsak yıldızları tutacakmışız gibi

Şehir hayatında çoğu zaman kafamızı yukarı kaldırmayı unutsak da yıldızlara bakıp evrenin sonsuzluğunu hissetmek muhteşem bir duygu. Türkiye’nin dört bir yanındaki benzersiz gökyüzü izleme noktaları belki de bu yüzden astronomi meraklılarını cezbediyor. Büyük Ayı ve Küçük Ayı dışındaki yıldız topluluklarını da keşfetmek isteyenler için en etkileyici gökyüzü manzaralarına sahip rotaları derledik.