İzmir’in en büyük 100 sanayi kuruluşu açıklandı

EBSO Açıkladı: İzmir’in En Büyük 100 Sanayi Kuruluşu Belli Oldu

Ege Bölgesi Sanayi Odasının (EBSO) tarafından açıklanan verilere göre İzmir’in en büyük 100 sanayi kuruluşu listesi yayımlandı. EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, kentte düzenlenen bir basın toplantısında “2024 yılı üretimden satışlar” kriterine göre belirlenen bu listeyi kamuoyuyla paylaştı.

Yorgancılar, listenin ilk sırasında Star Rafineri’nin yer aldığını belirterek, Tüpraş İzmir Rafinerisi, Petkim Petrokimya, İzmir Demir Çelik, Philip Morris Tütün, JTI Tütün, Abalıoğlu Yağ, Abalıoğlu Lezita Gıda, Kardemir Çelik ve Ravago Petrokimya’nın ise ilk on sıra içinde yer aldığını söyledi.

Listedeki firmaların yüzde 82,3’ünün kimya, plastik, gıda, demir, çelik, metal, döküm sanayisinde faaliyet gösterdiğini vurgulayan Yorgancılar, “Bu listede yer alan 64 firma kar açıklarken, 55 firma AR-GE çalışmalarına yoğunlaşmış durumda. Ayrıca, 25 firma yabancı sermayeli olup, ihracat yapan firma sayısı ise 92. Özellikle dikkat çeken bir nokta ise ilk 100 firma arasında yer alan 92 firmanın ihracat yapıyor olması. Bu durum, ülkemizin ihracat kapasitesinin her geçen yıl arttığını ve yeni pazarlara açıldığını göstermektedir.” şeklinde konuştu.

Yorgancılar, küresel ekonomideki belirsizlikler hakkında açıklamalarda bulunarak, ABD Başkanı Donald Trump’ın söylemleri ile küresel ekonomiyi etkileyen jeopolitik risklerin ekonomiyi tahmin edilemez bir sürece ittiğini belirterek şunları dile getirdi:

“Bugün bir yanda 350 milyonluk ABD, diğer yanda ise 1,5 milyarlık nüfusa sahip Çin var. Ucuz işgücü ile tanıdığımız Çin, bugün yüksek teknoloji ürünleriyle de öne çıkan bir ülke konumunda. Üretim yarışını ele aldığımızda, Çin açısından ABD’yi geride bıraktığını söyleyebiliriz. ABD ise Çin’in daha fazla büyümesine karşı çıkıyor. Dolayısıyla Türkiye’nin de Çin’e karşı bir politikası olmalı. Bu politika nasıl olmalıdır diye soracak olursak, Türkiye’nin Çin ile nasıl iş birliği içerisinde olacağı, hangi ürünlerde iş birliği yapacağı gibi konuları ele almalıyız. Bu konularda net bir politika belirlememiz gerekiyor.”

 

Related Posts

Moldova’da üretici enflasyonu tırmanıyor

Moldova’da üretici fiyat endeksi Nisan 2025’te bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,2 artış gösterdi. Moldova Ulusal İstatistik Bürosu’nun verilerine göre bu artış, Mart ayında kaydedilen yüzde 4,7’lik yükselişin de üzerine çıkarak Eylül 2023’ten …

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Dolar ve Euro güne nasıl başladı?

Bitcoin, 107 bin dolara ulaştı: BTC ne kadar olacak?

Bitcoin (BTC), 20 Mayıs’ta gün içi sert bir yükseliş sergileyerek kısa süreliğine 107 bin 87 dolara kadar çıktıktan sonra, 106 bin 766 dolardan işlem görmeye başladı. 5 dakikalık mum grafiğinde görülen fiyat hareketi, günün erken saatlerinde yatay seyir ve küçük düşüşlerin ardından güçlü bir yükselişi ortaya koydu.

AB 2025 yılı ekonomik büyüme tahmini belli oldu

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, ABD ile yaşanan ticari gerilimlerin ardından Euro Bölgesi’nin bu yılki ekonomik büyüme beklentisini yüzde 1,3’ten yüzde 0,9’a, gelecek yıl için de yüzde 1,6’dan yüzde 1,4’e indirdi. “Küresel ekonomik belirsizlik …

Türkiye Avrupalılar için bile pahalı

Türkiye’deki asgari ücretli, maaşıyla temel gıdalardan oluşan sepetini yaklaşık 8 kez, Almanya’daki asgari ücretli ise 20 kez doldurabiliyor.

3 bin 500 metre derinlikte sondaj

Akdeniz’deki görevini tamamlamasının ardından 2 Ağustos’ta İstanbul Boğazı’ndan geçerek Karadeniz’de faaliyetlerine başlayan Türkiye’nin 7’nci nesil derin deniz sondaj gemisi Abdülhamid Han, Göktepe-3 Kuyusu’ndaki çalışmalarında sona yaklaştı.